Koncept 192 

O Nama

Najrizičnija kategorija motorizovanih učesnika u saobraćaju su motociklisti sa najtežim ljudskim i materijalnim posledicama. Neumoljiva statistika pokazuje da je broj nezgoda motociklista  konstantno visok, a po analizama jedan od glavnih razloga je nedovoljna i neadekvatna obuka, kao i nedostatak kvalitetnih treninga bezbedne vožnje po ugledu na zemlje EU.

Kako smo nastali

Centar za stručno obrazovanje “Koncept 192” je koncept koji je osmišljen da da novi pristup o stereotipima koji vladaju među ljubiteljima motociklizma na našim prostorima.

Centar za stručno obrazovanje „Koncept 192“ je nastao kao proizvod dugogodišnjeg iskustva u specijalističkim obukama, za policijske službenike koji tokom izvršenja zadataka koriste službeni motocikl, koje poseduju osnivači i instruktori Centra, Miodrag Dimitrijević – Dimitrije i Miladin Drljić – Drlja. Njihovo znanje i iskustvo koje su stekli kroz poslove koje su obavljali, a kasnije nadograđeno metodičkim i teorijskim stručnim usavršavanjem, doprinelo je tome da ovaj, kod nas, jedinstveni koncept treninga mogu pohađati i oni koji su tek zakoračili u svet motociklizma, a i oni koji imaju zavidan broj kilometara iza sebe.

Ono što je jedinstveno u našem konceptu treninga je da sami možete pratiti svoja dostignuća kroz niz parametara. Nabrojaćemo samo neke od njih.

Efikasnost

 Efikasnost u stresu i brzini – Potpuna kontrola tokom manipulacije motociklom, kao i sistemom vozilo – vozač, na samoj granici Vaših mogućnosti, to je apsolutni uslov za funkcionisanje sistema treninga i odličan uslov za dalje napredovanje.

usavršavanje i napredovanje

Učeći efikasne tehnike vožnje i uvežbavajući ih kroz pravilno ponavljanje, dovodi Vas do napredovanja u znanju i tehnici vožnje. Hiljadu puta pogrešno ponovljena vežba je hiljadu puta uzaludno ponovljena vežba, iz razloga što uvežbavate grešku. Pogrešno koncipirani trening vodi ka stagnaciji, greškama, frustraciji, a to u realnoj situaciji može biti kobno.

Realnost

Imate priliku da svakodnevno budete “bombardovani” reklamnim delićima  “najboljih i najpouzdanijih” sistema treninga. Bez čvrstog karaktera, psihologije i poznavanja funkcionisanja ljudskog tela, možete samo da zagrebete površinu oblasti koja se zove bezbedna vožnja dvotočkaša. Bezbednost počinje u glavi. Centar Koncept 19 Vas ne uči samo kako i šta već i ZAŠTO. Razumevanje kako funkcioniše vozač u visoko stresnoj situaciji, kako reaguje vaše vozilo u određenim kritičnim trenutcima, kao i implementiranje ovih elemenata u trening, daju našim polaznicima mogućnost da dožive približno realnu situaciju u simuliranim i bezbednim uslovima.

Instinkt preživljavanja pažnju fiksira na potencijalni izvor opasnosti (ostali učesnici u saobraćaju), a što je stimulacija jača više se “sporednih stvari” eliminiše tako da dolazi do narušenog – ograničenog opažanja, kako vizuelnog tako i čujnog. Ovaj fenomen se često naziva i “usmerena pažnja”. To znači da će pažnja biti usmerena na opasnost koja je procenjena kao najozbiljnija i da se u zavisnosti od stepena koncentracije ostali uticaji okoline jednostavno ne primećuju. Što je pažnja zbog jačine stresa usmerenija to je veća opasnost previda dešavanja sa strane. Uz umanjenu motoričku sposobnost, puna psihološka angažovanost je uzrok da se čak i dobro uvežbane radnje teže izvode, kod lošije obučenih vozača mogu se čak i zaboraviti.

greške

Nemojte biti sujetni, prihvatite da ste napravili propust. Možda polazite sa stanovišta da više ništa ne možete da naučite?

Ovo je životna filozofija. Ma koliko znali i bili dobri u nekoj oblasti, uvek možemo biti još bolji. Nije dovoljno samo uočiti grešku, ona mora biti stručno analizirana. Takođe mora se naći način kako da se ona otkloni u daljem radu. Ponekad na poligonu moramo ići do krajnjih granica, i težiti našem maksimumu. To je jedini put koji vodi napretku.

put ka uspehu

Trening do krajnjih granica, dok to ne postane lako, kao i učenje novih tehnika, nije jednostavan i prijatan proces. Bez obzira koliko je neko talentovan ili vešt, uvek ima nešto novo da nauči. Ostavljanje sujete po strani, kao i svest o tome da ste stigli do sledeće tačke napretka, vodi Vas ka ličnom zadovoljstvu i uspehu. Nijedan polaznik naših treninga nije isti. Svaki reaguje drugačije i na različit način prihvata sugestije i savete. Nalaženje načina kako da Vas motivišemo i odvedemo na viši nivo je ono što čini  naš koncept treninga toliko različitim i jedinstvenim na ovim prostorima.

Zato je i moto načeg Centra za stručno obrazovanje:

Treniraj naporno, treniraj pametno,

treniraj sa nama!

osnivači i instruktori centra za stručno obrazovanje "koncept 192"
miodrag dimitrijević i miladin drljić