ZAŠTO TRENING BEZBEDNE VOŽNJE?

Treninzi

Tokom svakodnevne vožnje u saobraćaju vaša vožnja postaje automatizovana. Ovo može da znači da neku od kritičnih situacija možemo lako prevideti ili pak videti kada za to bude kasno.

ZAŠTO TRENING BEZBEDNE VOŽNJE?

Najrizičnija kategorija motorizovanih učesnika u saobraćaju su motociklisti sa najtežim ljudskim i materijalnim posledicama. Neumoljiva statistika pokazuje da je broj nezgoda motociklista konstantno visok, a po analizama jedan od glavnih razloga je nedovoljna i neadekvatna obuka, kao i nedostatak kvalitetnih treninga bezbedne vožnje po ugledu na zemlje EU.

Tokom svakodnevne vožnje u saobraćaju vaša vožnja postaje automatizovana. Ovo može da znači da neku od kritičnih situacija možemo lako prevideti ili pak videti kada za to bude kasno. U cilju da se bezbedno vozi, upravljanje motociklom zahteva napredne veštine koje vam omogućavaju da vožnja bude pravo uživanje. Bez obzira na to koliko je vaše znanje vožnje motocikala, uvek možete naučiti više. Ako mislite da ste već sve naučili, razmislite ponovo. Čak i svetski šampioni na vrhuncu svoje karijere govore o tome koliko oni još uvek uče.

koncept192 logo

Treniraj naporno, treniraj pametno,

treniraj sa nama!

Treninzi bezbedne vožnje se baziraju, pre svega, na velikom teorijskom i praktičnom iskustvu naših predavača i instruktora bezbedne vožnje. Kroz dugogodišnje iskustvo u praktičnom radu sa najzahtevnijim kategorijama u koje se ubraja i saobraćajna policija, kao i na osnovu naučne analize velikog broja saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali motociklisti, nastali su posebni programi ubrzanog sticanja veština, znanja i stavova potrebnih za bezbedno učešće motociklista u svakodnevnom saobraćaju.

U toku vožnje situacija ispred, pored i iza vozila se stalno menja, vozač mora da uočava i prepoznaje relevantne pojave, da ih uočava i predviđa, planira aktivnosti, da odredi i sprovede odgovarajuće tehnike upravljanja vozilom. Tokom vožnje motocikla, saobraćajnu situaciju najčešće upotpunjuju česte i brze izmene sa većim brojem informacija istovremeno, koje treba uočiti, shvatiti njihovo značenje, izvršiti selekciju u pogledu reagovanja, a zatim doneti odluku o radnjama motociklom koje će biti bezbedne. Tokom same vožnje, u saobraćajnom okruženju, česta je pojava brojnih, a po bezbednost – nevažnih informacija, koje odvlače pažnju vozača od onoga što je mnogo važnije u datoj saobraćajnoj situaciji. Veoma česta je pojava stresnog stanja, kojeg karakteriše niža integrisanost i osetljivost psihičkih funkcija, smanjena pažnja i koncentrisanost na vožnju, što dovodi do usporenog i neadekvatnog reagovanja. Navedeni i drugi nepovoljni faktori dovode do rizičnog ponašanja i grešaka u saobraćaju. Iz svega gore navedenog, možemo doneti zaključak, da je od izuzetne važnosti da vozač bude dobro obučen i utreniran za vožnju.

Tokom treninga bezbedne vožnje, postaćete svesni Vaših sposobnosti (šta možete, a šta ne možete), ukazaćemo Vam na moguće greške i pokazaćemo Vam veštine upravljanja, uz pomoć kojih će te bezbedno učestvovati u saobraćaju i bezbedno upravljati motociklom u opasnim i iznenadnim situacijama.

Trening bezbedne vožnje, namenjen je vozačima različitih stilova motocikala i vozačima mopeda koji poseduju važeću vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije. Trening podrazumeva i obuku za različite uslove vožnje (otvoreni put ili gradska vožnja) i različite terene (put ili off road). Trening podrazumeva sveobuhvatnu teorijsku i praktičnu edukaciju i podeljen je u nekoliko nivoa.

1. AKTIVNI TRENING BEZBEDNE VOŽNJE

Trening je koncipiran tako da se počinje sa malim brzinama, kroz učenje kontrole gasa i kvačila radi savlađivanja vežbi i likova, ravnoteže i položaja tela na motociklu. Takođe, pruža Vam osnovna znanja kako se motocikl ponaša u vožnji na pravcu i u vožnji kroz krivinu, kao i pravilnu tehniku kočenja u zavisnosti od kočionog sistema i uslova za vožnju.

Zatim nastavljamo kroz niz vežbi koje Vam omogućavaju da radite stvari za koje ste mislili da su nemoguće. Sve ove vežbe imaju  za cilj da Vam omoguće stvarnu kontrolu nad motociklom.

Ishod aktivnog treninga je podizanje nivoa spretnosti upravljanja motociklom, a time i smanjenje mogućnosti učešća u saobraćajnoj nezgodi zbog nepoznavanja načina bezbednog upravljanja motociklom i precenjivanja svojih mogućnosti.

SADRŽAJ PROGRAMA:

 • priprema motocikla i motocikliste za vožnju
 • položaj vozača na motociklu – položaj tela
 • vežbe održavanja ravnoteže – balans
 • manipulacija motociklom u mestu
 • kretanje i zaustavljanje
 • upravljanje motociklom tokom spore vožnje
 • tehnika vođenja pogledom
 • tehnika obrnutog upravljanja
 • slalomska vožnja
 • vožnja u zaokretima i dejstvo sila na motocikl
 • izbor bezbedne putanje kroz krivinu
 • iznenadno kočenje (kočenje u panici).

 Vreme trajanja treninga 1 dan (7 sati).

2. INTENZIVNI TRENING BEZBEDNE VOŽNJE

Trening je koncipiran kao logičan nastavak aktivnog treninga bezbedne vožnje. Kroz zahtevnije vežbe i tehnike situacione vožnje podižete svoje znanje i veštine na viši nivo. Sve vežbe sa aktivnog treninga bezbedne vožnje se rade pri većim brzinama. Ovaj trening Vam pruža mogućnost da utvrdite znanje koje ste stekli na aktivnom treningu kao i da upoznate mogućnosti motocikla prilikom vožnje kroz krivinu, kao i razloge zbog kojih grešite prilikom vožnje u krivini. Intenzivni trening se bazira na držanje pravilne bezbedne distance, izbegavanje prepreka i tehnike kočenja u različitim situacijama.

Trening značajno unapredjuje veštine bezbednog upravljanja motociklom i omogućava veoma efikasno izbegavanje opasnih i iznenadnih situacija u saobraćaju.

SADRŽAJ PROGRAMA:

 • sve vežbe sa Aktivnog treninga bezbedne vožnje
 • slalomska vožnja – više vrsta
 • pravilna procena bezbedne distance
 • oštri zaokreti
 • prolazak kroz krivinu
 • izbegavanje prepreke
 • iznenadno kočenje i izbegavanje prepreke u poznatom pravcu.

Vreme trajanja treninga 1 dan (7 sati).

3. DINAMIČKI TRENING BEZBEDNE VOŽNJE

Ova vrsta treninga predstavlja nadgradnju postojećih znanja i usavršavanje onih znanja i veština koje vozačima u praksi predstavljaju najveći problem i koje bi želeli da dodatno usavrše. Preporučuje se vozačima koji su pohađali aktivni i intenzivni trening bezbedne vožnje.

Trening podrazumeva dinamičku vežbu i posvećenost. Na ovaj način se postiže usavršavanje reakcije vozača u neposrednim simuliranim situacijama iz saobraćaja. Na ovom treningu vežbe se izvode pri različitim brzinama.

SADRŽAJ PROGRAMA:

 • sve vežbe sa Aktivnog i Intenzivnog treninga bezbedne vožnje
 • oštri zaokreti – skretanje iz mesta
 • kočenje u krivini
 • iznenadno kočenje i izbegavanje prepreke u nepoznatom pravcu
 • strategija bezbedne vožnje.

Vreme trajanja treninga 1 dan (7 sati).

4. TRENING BEZBEDNE VOŽNJE SA PUTNIKOM

Vozači motocikala su veoma često u prilici da se voze sa putnikom i zato smo odlučili da u našu ponudu treninga uvrstimo i ovakvu vrstu treninga. Kao i vozač, tako i putnik mora da zna na koji način da pravilno sedi na motociklu, kao i kako da se ponaša tokom vožnje u krivinama, kod naglih ubrzanja i naglih kočenja.

SADRŽAJ PROGRAMA:

 • da je vozač pohađao neki od treninga (Aktivni, Intenzivni)
 • ciklistika motocikla sa putnikom
 • upravljivost motocikla sa putnikom
 • ubrzavanje
 • kočenje
 • nagib motocikla sa putnikom.

Vreme trajanja treninga 1 dan (4 sata).

Ukoliko imate nedoumice ili dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte putem kontakt forme

5. INDIVIDUALNI TRENING BEZBEDNE VOŽNJE

Da li želite provereno dobre rezultate i to brzo, ali pre svega bezbedno?

Svi naši treninzi se realizuju jednodnevno i višednevno, a moguće je pohađati ih individualno.

Za svakog polaznika osmišljavamo program treninga koji je u potpunosti dizajniran u skladu sa Vašim potrebama.

Saznajte sve o posebnom sistemu treninga koji realizujemo sa našim polaznicima kako bismo obezbedili najbolje rezultate.

Vožnja u gradskim uslovima:

 • kako iskoristiti pogodnosti u vožnji koje pruža motocikl;
 • brzina i mobilnost
 • pozicioniranje (taktika i strategija vožnje)
 • jedna i više saobraćajnih traka
 • zakonska regulativa (šta kaže slovo zakona, a kako to izgleda u praksi).

Vreme trajanja treninga 4 sata.
*Cena treninga je na upit.

6. TRENING BEZBEDNE VOŽNJE – POČETAK SEZONE

Parkirali ste svog ljubimca na zimsku pauzu. Dolaskom lepšeg vremena, razmišljate o nekoj vožnji da se malo opustite i pobegnete od svakodnevnih briga. Ipak pre nego što se odlučite za tako nešto, razmislite da li je duga pauza ostavila traga na vaše veštine i znanje. Na ovom treningu osvežavamo upravo znanja i veštine stečene na ranijim Treninzima bezbedne vožnje.

Trening je namenjen isključivo ranijim polaznicima Treninga bezbedne vožnje.

Vreme trajanja treninga je 4 sata.

7. TRENING BEZBEDNE VOŽNJE – RELACIJSKA VOŽNJA

Vožnja u realnim uslovima saobraćaja sa video zapisom vožnje i stručnom analizom.

SADRŽAJ PROGRAMA:

Vožnja na otvorenom putu:

 • vožnja u dužini do 400km
 • pozicioniranje (taktika i strategija vožnje)
 • odabir bezbedne putanje
 • preticanje i obilaženje
 • vožnja u krivinama.

Vreme trajanja treninga 4-8 sati.
*Cena treninga je na upit.

8. PRIPREMNI TRENING BEZBEDNE VOŽNJE

Pripremnim nivoom treninga usvajaju se osnovna načela bezbedne vožnje sa teorijskog aspekta. Ovakva vrsta treninga se preporučuje radi razumevanja posledičnog funkcionisanja sklopa vozač – vozilo – kolovoz. Trening se sastoji iz predavanja i demonstracije instruktora.

Ishod pripremnog nivoa treninga je usvajanje umeća upravljanja vozilom na način koji najefikasnije podiže nivo bezbednosti u saobraćaju.

9. TRENING BEZBEDNE VOŽNJE – OBNAVLJANJE ZNANJA

Ukoliko ste bili na nekom od naših treninga, možda je vreme za ponovno druženje. Kroz već poznate vežbe, zajedno ćemo se podsetiti određenih tehnika i veština i utvrditi koliko ste napredovali. Takođe ovaj trening može biti koristan polaznicima koji poseduju vozačku dozvolu A kategorije, a duže vreme nisu bili u prilici da voze.

10. TRENING BEZBEDNE VOŽNJE ZA MLADE VOZAČE – BEZBEDNO NA PUTU

Namenjen vozačima od 16 do 21 godine.

11. TRENING SPORTSKE VOŽNJE

Za ljubitelje sportskih motocikala i vožnje na stazi.

*Cena treninga je na upit

12. TRENING OFF-ROAD VOŽNJE

Namenjen ljubiteljima vožnje van asfalta i boravka u prirodi, od prvih koraka do hard endura.

*Cena treninga je na upit

13. NAPRAVI SAM SVOJ TRENING

Ako smatrate da ponuđeni izbor ne odgovara vašem znanju i karakteru, pružamo Vam priliku da sami “skrojite” svoj trening.

Naši prijatelji i saradnici

Cenovnik

Grupa od 5 polaznika: na upit.

Grupa od 3 i 4 polaznika: na upit.

Grupa od 2 polaznika: na upit.

Individualni trening: na upit.

Trening u grupama definisan je trenutnim brojem zainteresovanih polaznika ili prema želji pojedinca.

Moguć je odabir između digitalnog i fizičkog fiskalnog isečka (računa).